DIZALICA TOPLINE

Što je dizalica topline?

D

izalice topline su uređaji koji koriste toplinu sadržanu u zraku kako bi zagrijali toplu vodu koja se koristi za grijanje i potrošnu toplu vodu. Zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti spadaju u obnovljive izvore energije te u pravilu osiguravaju COP viši od 4. Pojednostavljeno, dizalica topline može za svaki kW utrošene električne energije predati 4 kW toplinske energije.

Zanimljivo, dizalica topline čak i pri temperaturama ispod 0°C može izvući toplinu iz okolnog zraka, a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak -28°C, čime je zajamčeno funkcioniranje sustava bez obzira na poziciju objekta i vanjsku temperaturu.

 

Više o dizalicama pročitajte na ovom linku

Dizalica topline sastoji se od vanjske i unutarnje jedinice. Na gornjoj slici prikazana je unutarnja jedinica Ecodan sa ugrađenim spremnikom tople vode zapremnine 200 L.

1kW = 4 kW! Kako točno funkcionira dizalica topline?

S

ve dizalice topline koje možete pronaći na siteu klimatizacija.hr izvlače toplinu iz okolnog zraka te ju putem izmjenjivača topline predaju vodi koja potom cirkulira pojedinim potrošačima sustava (podno grijanje, radijatori, ventilokonvektori, spremnik PTV) te prenosi toplinu na prostor. Sustav se sastoji od vanjske jedinice koja je vizualno identična onoj klasičnog klima uređaja te kojoj je zadatak da preuzme toplinu iz okolnog zraka te ju podigne do temperature koja je dovoljna za zagrijavanje interijera. Ta toplina se radnim medijem (R410a) prenosi do unutarnje jedinice izoliranim bakrenim cijevima gdje se u izmjenjivaču topline predaje vodi. Zagrijana voda odlazi do potrošača te zagrijava prostor.

Energetska učinkovitost koja se postiže ovim procesom iznimno je visoka, te primjerice pri vanjskoj temperaturi od +7°C COP (Coefficient of Performance) može iznositi čak 4,52, odnosno sustav za svaki kW električne energije koji utroši daje čak 4,52 kW toplinske energije. Naravno, s padom vanjske temperature, pada i učinkovitost sustava, no istovremeno raste s porastom vanjske temperature.

Osim grijanja, dizalica topline sposobna je i hladiti prostor, ako su ugrađeni potrošači koji mogu hladiti prostor (podno/zidno/stropno grijanje ili ventilokonvektori).

Za koje je prostore namijenjena dizalica topline?

D

izalice topline najveću efikasnost postižu na (novim) objektima visokog stupnja termo izolacije, gdje je gubitak topline iz prostora najmanji. Pri tome se sugerira korištenje inertnih sustava grijanja (podno/zidno/stropno grijanje) koje zahtijeva što nižu temperaturu polaza vode. Niža temperatura vode u sustavu automatski znači da je opterećenje vanjske jedinice manje, baš kao i potrošnja električne energije.

Prilikom projektiranja sustava uputno je koristiti cijevno grijanje (bilo u podu, zidu ili stropu) gdje god je moguće kako bi se čim veća površina objekta mogla ugrijati preko tog, vrlo inertnog potrošača koji zahtijeva polaznu temperaturu vode od svega 30-tak stupnjeva celzija.

Na prikazanoj shemi možete vidjeti sve opcije sustava koji se mogu pokretati dizalicom topline, bilo da je riječ o jednoj ili dvije zone. Moguća je i nadogradnja sustava solarnim panelima koji služe kao podrška zagrijavanju tople vode u spremniku.

Kako odabrati idealnu dizalicu topline?

P

rvi korak u projektiranju vašeg novog sustava grijanja i hlađenja jest izrada proračuna fizike objekta, kako biste saznali kolika je energetska potreba vašeg objekta. Sukladno tome radi se odabir kapaciteta dizalice topline koji se kreće od 3,60 do 16,00 kW, što bi značilo da jedna dizalica topline može pokriti objekte od 40 do 400 m2, zavisno o jačini sustava koji investitor odabere.
 

Pogledajte dizalice topline u našoj ponudi
 

Kada imate proračun energetskih potreba vašeg objekta, ovlašteni strojarski projektant može krenuti u izradu projekta instalacija. U ovoj je fazi bitno da naglasite koje funkcionalnosti želite od sustava dizalice topline (samo potrošna topla voda, grijanje i potrošna topla voda ili grijanje, hlađenje i potrošna topla voda). Naša je preporuka da dizalicu iskoristite za sve energetske potrebe vašeg objekta jer si time smanjujete visinu investicije te povećavate komfor korištenja.

Daljinski upravljač Mitsubishi Electric dizalice topline koji omogućava precizno podešavanje svih parametara sustava. Uz to, moguće je korištenje automatskih programa koji optimiziraju potrošnju i maksimaliziraju komfor. Sustave dizalica topline moguće je povezati internetskom vezom te kompletnim sustavom upravljati sa udaljene lokacije.

Koliko to košta? Koliki je povrat investicije?

K

ako je riječ o obnovljivom izvoru energije visoke efikasnosti, realno je da je početna investicija nešto veća u odnosu na klasične sustave grijanja. S druge strane, investitorima je u startu osigurana ušteda pošto im je potreban tek priključak električne energije i nije potrebno raditi dimnjak.

Uz to, država već neko vrijeme subvencionira investiciju u dizalice topline. Najčešće je riječ o pokrivanju 50% investicije do maksimalnog iznosa od 15.000 kuna. Sve o subvencijama, uvjetima i aktualnim ponudama može saznati na stranicama partnerskog web sitea www.zelenaenergija.org

S obzirom na smanjenu potrošnju energenata, povrat investicije u sustav dizalice topline u prosjeku iznosi sedam godina. U slučaju da investitor aplicira i dobije državne subvencije, taj se rok vidno skraćuje. Okvirni utrošak električne energije za dobro izolirani objekt površine 120 m2 na jugu Hrvatske tijekom zimskim mjeseci iznosi između 110 i 130 kn. Sličan objekt na kontinentu utrošit će dvostruko više struje, što je i dalje nekoliko puta jeftinije od grijanja na fosilna goriva.

Unutarnja jedinica dizalice topline, tzv. hydro-box bez spremnika za potrošnu toplu vodu svojim je dimenzijama istovjetna kondenzacijskom plinskom bojleru, pa kod ugradnje zahtijeva tek minimalni prostor.

Na siteu klimatizacija.hr možete pronaći najefikasnije japanske dizalice topline proizvođača Mitsubishi ElectricToshiba Fujitsu. Uz to, tamo ćete dobiti i sve dodatne informacije, pomoć prilikom odabira idealne dizalice topline i podršku prilikom izrade strojarskih projekata za vaš objekt.

DIZALICA TOPLINE

Projekcija troškova kuće Zubadan u usporedbi sa kućom koja koristi klasične sustave grijanja

Uključuje početnu investiciju i eksploatacijske troškove kroz 20 god.

U trenutku kada se grafovi križaju, između 7. i 8. godine, postignut je povrat investicije,

te se počinje ostvarivati ušteda kuće Zubadan u odnosu na klasičnu kuću.

Troškovi
  • Kuća s klasičnim sustavom grijanja

  • Kuća Zubadan