SUBVENCIJE

M

jere poticanja povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradarstvu kod fizičkih (i pravnih) osoba veliki su impuls za sve investitore koji su ekološki osvješteni i spremni uložiti u enegetske sustave koji im mogu osigurati uštedu režijskih troškova između 35 i čak 55 %. Kako bi Hrvatska kao punopravna članica Europske unije do 2020. godine trebala smanjiti energetsku potrošnju za 20%, Fond za zaštitu okoliša ima zadatak ‘pomoći’ prilikom poboljšanja energetske bilance obiteljskih kuća i zgrada. Sva sredstva koja je FZOEU (Fond za zaštitu okoliša) namijenio investitorima koji su spremni uložiti u buduće smanjenje potrošnje energije, mogu se iskoristiti za nabavku i ugradnju sustava dizalica topline i izmjenjivača zraka.

Sufinanciranje subvencijama obuhvaća sljedeće programe:

  1. Obnovljivi izvori energije (OIE program)
  2. Poboljšanje energetske učinkovitosti (EnU program)

 

DIZALICE TOPLINE

D

izalice topline spadaju pod OIE program subvencija (OIE = Obnovljivi izvori Energije), zbog toga što sustav preuzima energiju iz zraka te ju putem izmjenjavača topline prenosi na vodu koja grije prostor grijačima tijelima: cijevi zapodno grijanje, radijatori ili ventilokonvektori. Sustav se brine i za proizvodnju PTV-a (potrošna topla voda) za čitavo kućanstvo, a COP koji je veći od 4,5 znači da za svaki utrošeni kW električne energije predaje 4,5 kW toplinske energije

Dizalice topline mogu zadržati puni kapacitet do temperature -20°C, a radno područje seže im do -28°C što znači da niska vanjska temperatura ne utječe na kapacitet toplinske energije koju dizalica topline predaje kućanstvu.

IZMJENJIVAČI ZRAKA

R

ekuperatori, odnosno izmjenjivači zraka subvencioniraju se pod EnU programom (Energetska Učinkovitost) jer su rekuperatori ventilacijski sustav koji služi za izmjenu zraka u unutarnjem prostoru. Prilikom izmjene zraka, preuzima toplinu iz ustajalog zraka te na taj način gotovo potpuno besplatno zagrijava svježi zrak koji upuhuje u prostor. Osim izmjene zraka, pozitivno djeluje na odvlaživanje prostora i poboljšanje kvalitete zraka koji udišemo.

SUBVENCIJE

Za dizalice topline – OIE program

 

do
15.000 kn

 

Za rekuperatore zraka – EnU program

 

do
37.500 kn