O KUĆI ZUBADAN

K

uća Zubadan je skroman dom mlade obitelji. Kažemo “skroman”, jer on to zaista i jest – po pitanju potrošnje energije za grijanje, hlađenje i toplu vodu. Štedljiviji je čak do 50% u odnosu na klasične kuće, a cilj izgradnje bio je, uz razuman budžet, sagraditi niskoenergetski sustav koji će u roku 7-8 godina vratiti ulaganje. Stvarni utrošak energije obiteljske kuće može biti i vidno niži od uobičajenog, a niskoenergetska kuća Zubadan stoji ovdje kao dokaz za to.

Riječ je o projektu obiteljske kuće u Zagrebu iza kojeg stoji portal klimatizacija.hr, a kojeg pokreće dizalica topline Mitsubishi Electric Zubadan zagrijavajući i hladeći kuću uz minimalne režijske troškove. Smanjenje ekploatacijskih troškova postiže se pametnim odabirom materijala izolacijske ovojnice (zidovi, krov, prozori, tlo) koji predstavljaju razuman omjer postignute energetske učinkovitosti i visine investicije.

Takav, nimalo lak zadatak stavljen je pred arhitekta Igora Presečana i projektantski studio Public Design koji je sudjelovao u kompletnom projektu, od prve skice do uređenja interijera. Uz njega, projektu su se priključili projektne kuće Eksperterm (strojarstvo, vodovod i kanalizacija), ETS Farago (elektro projekt), Palijan d.o.o. (konstrukcija) te inženjerski odjel tvrtke Veka-ing d.o.o. koja je uvoznik i dobavljač opreme Mitsubishi Electric za Hrvatsku. U svojstvu nadzornog inženjera projektu se priključio Mirsad Kararić, ispred tvrtke Libra Projekt d.o.o.

 

 Projektni zadatak

K

ako je već prije početka projektiranja odlučeno da se za energetske potrebe kuće brinuti visoko efikasna dizalica topline Mitsubishi Electric Zubadan, projektanti su imali zadatak maksimalizirati učinak ovog fleksibilnog i visokoefikasnog sustava za grijanje i hlađenje osiguravajući objektu dobru izolaciju, adekvatnu orijentaciju i minimalizirajući energetske gubitke. Odabir Mitusbishijeve dizalice topline nametnuo se kao logičan izbor zbog lokacije kuće, pa je u odluci presudila činjenica da Zubadan sustav radi pri vanjskoj temperaturi od čak -28°C.

Sama faza izrade projektne dokumentacije trajala je oko godinu dana, a sam proces započinje upoznavanjem arhitekta s investitorovim željama. Nakon temeljite i višeslojne analize konteksta,  investitorovih želja i prostorno-planske dokumentacije, relativno smo se brzo složili oko osnovnih principa idejne koncepcije, dok je opširan projektni program trebalo organizirati u maksimalnih 230 m² na prilično malu površinu parcele, bio pravi projektantski izazov – objašnjava Igor Presečan.

 

Prizemlje broji svega 100-njak m2, no izvrsnom organizacijom prostora postignut je efekt kuće veće površine. Iznimna je umješnost arhitekta da jednostavnim načinom poveže sve prostorije u centralni dio kuće – dvoetažni dnevni boravak.

Arhitektura ‘L’ forme

K

uća je obikovana s idejom da svim svojim dijelovima naglašava jedinstvo dizajna i suvremenost oblikovanja moderne obiteljske kuća naprednih tehnoloških rješenja za mladu zagrebačku obitelj. Prostorno oblikovanje kuće su kubusi u „L” formi, s unutarnjom intimnom zonom vrta, te iz razloga koncepta energetske učinkovitosti, velike staklene stijene su orijentirane na jug i jugo-zapad čime se postiže najpovoljnija orjentacija u smislu korištenja pasivnog utjecaja sunca, dok na sjevernoj strani nema otvora. Vertikalno izmaknutim volumenima, uvučenim prizemljem zapadnog kraka, apstrahiraju se gabariti postojeće stambene građevine, referirajući se pozicijom, dimenzijama na postojeću građevinu.

U tlocrtnoj dispoziciji kuća je projektirana s funkcionalno jasnim cjelinama, prostori dnevnog boravka, multimedije i kuhinje i gospodarstva kuće u prizemlju s izlascima na okolni teren i spavaćim traktovima na katu.

Dnevni boravak je koncipiran kao centralni dvoetažni monovolumenski prostor s velikom staklenom stijenom duljine sedam metara orijentiranom prema jugu gdje se ostvaruje prožimanje s vanjskim prstorom, introvertnog vrta. U nastavku dnevnog boravka smješta se polivalentni prostor, zamišljen kao multimedijalna prostorija za kućno kino, slušanje glazbe ili za rad i igru djece, dodatno zvučno izoliran. Kroz prostor dnevnog boravka proteže se lagana čelična galerija, odnosno most kao horinzontalna komunikacija kojim su povezani prostori na katu, koji su projektirani kao dva odvojena spavaća trakta, roditeljski i dječji. U istočnom djelu kuće na katu, iznad polivalentnog multimedijalnog prostora, smješta se roditeljski spavaći trakt koji se sastoji se od garderobe, kupaonice i roditeljske spavaće sobe orijentirane na jug. Sa suprotne strane preko galerije u zračnom prostoru boravka dolazi se do dječjeg spavaćeg trakta, koji je smješten na katu iznad kuhinje, ulaznog trakta i gospodarskog bloka, te je orijentiran na uličnu stranu horizontalnim dugim potezom prozora koji povezuje prostore tog trakta. Dječji spavaći trakt se sastoji od proširene komunikacije, predprostora soba s potezom garderobe u cijeloj svojoj dužini. Iz pretprostora s garderobom pristupa se u dvije dječje spavaće sobe, pomoćnu gostinjsku sobu i glavnu kupaonicu u koju se ulazi kroz predprostor u kojem je smješteno gospodarstvo kata, odnosno praonica i sušenje rublja.

 

Prostor na katu rezerviran je isključivo za dječje i roditeljsku spavaću sobu. Malena radna soba i gospodarstvo čija je namjena vezana uz pranje i sušenje rublja, skladno su doprinijeli iskorištavanju ograničenog prostora.

Kako orijentacijom povećati energetski učinkovitost?

U

smislu energetske učinkovitosti otvori su projektirani kao velike staklene stijene orijentirane na jug i jugo-zapad, dok su na istočnoj strani otvori nižeg presjeka primarno za prirodnu ventilaciju. Na sjevernoj strani nema otvora, što doprinosi smanjenju toplinskih gubitaka. Potpuno „zatvoreno“ sjeverno pročelje, te ostakljeno i utjecaju sunca otvoreno južno pročelje osiguravaju najpovoljniju energetsku bilancu uslijed korištenja sunčeve energije i zaštite od nepovoljnog utjecaja sjevernih vjetrova.

Na krovu se predviđa minimalno 20 cm toplinske izolacije i mogućnost izvedbe ekstenzivnog zelenog krova kao dodatnog poboljšanja u smislu energetske učinkovitosti i ekološkog pristupa projektiranju.

Iako je kuća opremljena dizalicom topline, sustavom podnog grijanja i ventilokonvektora te solarnim kolektorima, sve strojarske instalacije smještene su u prostoru proširene komunikacije gospodarskog ulaza u kuću veličine svega 2,5 m², za što su se do sada često projektirale kotlovnice kao zasebne prostorije većih dimenzija.

 

Orjentacija kuće na jug osigurat će smanjenje režijskih troškova, naročito tijekom sunčanih zimskih dana kada kuća upija sve raspoložive zrake energije.