UGRAĐENI SUSTAVI

Mitsubishi Electric Zubadan

F

ormula je vrlo jednostavna – najveća ušteda ostvaruje se korištenjem inertnijih sustava grijanja gdje je temperatura medija (u našem slučaju voda u cijevima za podno grijanje) čim niža. Niža temperatura medija znači manji utrošak energije potrebite za ‘proizvodnju’ medija za grijanje. Cilj nam je u položenih 2000 metara cijevi podnog grijanja polaznu temperaturu vode u sustavu spustiti na 29-30°C, što bi značilo da će sama dizalica raditi pod manjim opterećenjem, čak i u ekstremnim uvjetima. Velika prednost Mitsubishi Electric Zubadan dizalice topline jest činjenica da radi do temperature od -28°C čime je idealan odabir, čak i za puno hladnija područja od zagrebačkog. Osim toga, Zubadan dizalica zadržava puni kapacitet sve do temperature od -15°C, što je velika prednost u odnosu na sve konkurentske modele.

U kući Zubadan položeno je 2000 metara cijevi za podno grijanje. Prilikom polaganja cijevi, korišten je tacker sustav stiropora kojeg karakteriziraju manji gubici topline u odnosu na raster sustav jer su cijevi punom površinom potpuno izložene. Projektna temperatura polaza vode u sustavu podnog grijanja je 29-30 °C.

Odabiru dizalice topline Mitsubishi Electric zrak-voda kumovala je i činjenica su dizalice koje energiju uzimaju iz zraka i predaju je vodi najjeftinije te ne zahtijevaju nikakve radove pod zemljom. Strojarnica ovakvog sustava može se složiti u prostoriju veličine 1 m2, što i jest slučaj kod kuće Zubadan. Vanjsku jedinicu montirali smo na krov kuće tako da je ona skrivena od pogleda te ne narušava vizuru kuće. Još jedna prednost ovakvog sustava jest činjenica da vam jedna vanjska jedinica (koja je tek dvostruko viša od klasične vanjske jedinice klima uređaj) u potpunosti zadovoljava sve potrebe objekta za grijanjem, PTV-om i hlađenjem. Grijanje se obavlja prvenstveno preko podnog grijanja uz podršku ventilo-konvektora, koji ujedno služe i za hlađenje. Za zagrijavanje PTV-a (potrošna topla voda) zadužena je dizalica topline te solarni sustav koji služi kao podrška dizalici u zagrijavanju vode koja je potrebna kućanstvu.

Razvod sustava podnog grijanja napravljen je pomoću TTO ormarića i ventila.

Kompletan sustav dizalice topline ‘uguran’ je u strojarnicu površine 1 m2, čime je ostavarena velika ušteda na prostoru. U ‘strojarnici’ se smjestio i spremnik PTV-a od 300 litara koji je povezan sa solarnim panelima.

U samoj fazi projektiranja odlučili smo se na ugradnju ‘Kit’ verzije dizalice topline, zbog nižih troškova opreme i mogućnost podešavanja sustava potrebama svakog objekta individualno. To znači da niste ograničeni veličinom, snagom ili kapacitetom izmjenjivača topline, pumpama za vodu, ekspanzijskim posudama… Svi elementi sustava prilagođavaju se potrebama objekta, no takav sustav zahtijeva ovlaštene instalatere koji su upoznati sa proizvodnim programom Mitsubishi Electric. Izvođenje kompletnog sustava prepušteno je tvrtci Energomodul d.o.o. iz Zagreba na čelu sa Matijom Lončarićem čiji je tim instalatera stručnim pristupom dodatno unaprijedio ugrađeni sustav.

Za hlađenje kuće i eventualnu podršku grijanju korišteni su Ferrolijevi ventilokonkvektori koji se nalaze u svim sobama.

Montaža kanala za ispuh ventilokonkvektora.

Nakon što ste napravili projekt fizike objekta, znati ćete koje su potrebe objekta za toplinskom i rashladnom energijom, te sukladno tome možete raditi odabir vanjske jedinice dizalice topline. Kako Mitsubishi Electric ima velik raspon vanjskih jedinica kapaciteta od 4,1 do 23,0 kW, koje su podijeljene u dvije serije (Ecodan i Zubadan), odabir idealne vanjske jedinice najpametnije je prepustiti projektantu koji će uz pomoć dostupnih alata (ATW Simulator) odabrati vanjsku jedinicu koja će biti idealna za dati objekt. Vanjske se jedinice razlikuju po radnom području, što znači da su Zubadan vanjske jedinice predviđene za područja s nižim temperaturama zbog mogućnosti rada na -28°C. U slučaju ove kuće odabrana je upravo Zubadan vanjska jedinica kapaciteta 14,0 kW zbog širokog područja rada i visoke učinkovitosti.

Upravljanje sustavom moguće je putem centralnog daljinskog upravljača, no sustav je moguće proširiti bežičnim daljinskim upravljačima ili individualnim daljinskim upravljačima za svaku prostoriju koji će upravljati ventilokonvektorima i krugom podnog grijanja za tu prostoriju. Cijelim sustavom će biti moguće upravljati putem pametnog telefona ili računala.

DIZALICA TOPLINE MITSUBISHI ELECTRIC ZUBADAN

Planirana ušteda na godišnjoj razini

 

5.500 do
6.500 kn

Povrat investicije 7-8 godina

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rekuperator zraka Mitsubishi Electric Lossnay

U

kuću Zubadan ugrađen je i rekuperator zraka Mitsubishi Electric koji izmjenjuje zrak u prostoru, smanjujući vlagu i regulirajući temperaturu u prostoriji. Sam rekuperator uvelike podiže kvalitetu zraka u interijeru te može osigurati smanjenju troškova grijanja i hlađenja za 15-20 posto na godišnjoj razini. Ipak, njegova najveća uloga biti će osigurati dotok svježeg zraka u kuću koja je natprosječno ‘zadihtana’ zahvaljujući učinkovitoj toplinskoj ovojnici (pod, zidovi, prozori i krov). Često se kod niskoenergetskih objekata upravo zbog nedostatka svježeg zraka pojavljuje problem vlage i gljivica, a rješenje tog problema upravo je učestala izmjena zraka u interijeru. Investicija u rekuperatorski sustav relativno je malena s obzirom na sve benificije koje sustav pruža.

U kuću Zubadan ugrađen je rekuperator Mitsubishi Electric koji osigurava izmjenu 500 m3 zraka na sat pri visokoj brzini ventilatora, odnosno 390 m3/h pri niskoj brzini. Potrošnja električne energije je iznimno niska te se kreće između 80 W pri najnižoj brzini i 255 W pri najvišoj.

Rekuperator zraka osigurat će povoljniju kvalitetu zraka u interijeru te pospješiti inicijalno isušivanje niskoenergetske kuće.

Rekuperator koristi cijevni razvod ventilokonkvektora. Time je spriječeno nepotrebno dupliranje kanala za usis i ispuh zraka u prostoriji.

REKUPERATOR ZRAKA MITSUBISHI ELECTRIC LOSSNAY

Planirana ušteda na godišnjoj razini

 

1.600 kn

Povrat investicije 6 godina